Frågor och svar

Vi ska starta med injektion. Vad räknas som mensens första dag?

Det ska vara en klar röd blödning som när du normalt får mens. Injektionen ska startas på den andra eller tredje blödningsdagen enligt vår ordination (vid korta protokollet).

Får vi dricka alkohol under behandlingen?

Lev så sunt ni kan men med sunt förnuft. Vi rekommenderar att paret avstår från alkohol under behandlingen och inför ägguttag med spermaprov.

Får vi ha samlag under behandlingen?

Det finns delade meningar i den frågan. Vår rekommendation är att ni använder kondom under en vecka fr o m ägglossningssprutan. Anledningen är risken för att fler än ett ägg befruktas. Inför frysåterförande av embryo gäller kondom en vecka före återförandet. För övrigt samlag av lust och glädje.

Får vi röka/snusa under behandlingen?

Vår rekommendation är som vi tidigare skrivit, att leva så sunt ni kan. Det bildas ämnen i blodet från nikotin som påverkar ägg och spermier negativt.

Hur stor chans är det att få embryon som kan frysförvaras?

Ungefär hälften av våra par får embryon som kan frysförvaras.

Varför är folsyra/folat viktigt för kvinnor som kan tänkas bli gravida?

Folsyra/folat behövs för att fostret ska utvecklas normalt. Under de första veckorna efter befruktningen bildas det tidiga anlaget till centrala nervsystemet, neuralröret, hos fostret. B-vitaminet folsyra/folat spelar en viktig roll för att neuralröret ska utvecklas normalt.

Om en kvinna har låga halter folat i blodet före och under de första veckorna i graviditeten ökar risken för ryggmärgsbråck hos fostret. Flera studier visar att kosttillskott med folsyra kan minska risken för ryggmärgsbråck.

Hur länge behöver man ta folsyra sedan man blivit gravid?

Gravida rekommenderas att ta tabletter med 400 mikrogram folsyra varje dag fram till vecka 12, för att minska risken för ryggmärgsbråck hos fostret.

Efter vecka 12 har folsyra ingen effekt mot ryggmärgsbråck. Däremot är det viktigt att äta mat som är rik på folat/folsyra under hela graviditeten. Det behövs för fostrets utveckling och den gravida kvinnans blodbildning.